Surtsey is een eiland in het zuiden van IJsland en is een onderdeel van de Westmaneilanden (Vestmannaeyjar). Het is ontstaan tijdens een onderzeese vulkanische uitbarsting van 1963 tot 1967. Toen was het eiland 2,6 km² groot, maar door wind en erosie is het nu nog maar 1,3 km². Het is tevens ook het zuidelijkste deel van IJsland. Het is verboden voor het publiek omdat het intensief bestudeerd wordt door vulkanologen. Ook biologen en ecologen hebben veel interesse in het eiland omdat ze de evolutie van het kale, desolate eiland wilden opvolgen.
In 1972 waren er al 12 verschillende plantensoorten. In de jaren ’80 begonnen er meeuwen te broeden waardoor er nu meer dan 70 plantensoorten te vinden zijn. Het land is zo vruchtbaar dat er op een bepaald moment zelfs een tomatenplant stond omdat er iemand de maatregelen i.v.m. persoonlijk gevoeg niet grondig genoeg had opgevolgd… Deze is na ontdekking onmiddellijk verwijderd. Sinds 2008 is het UNESCO werelderfgoed. Je kan Surtsey zien vanaf het nabijgelegen eiland Heimaey of er met een bootje rondvaren.
Michael Clarke “Surtsey 01 HDR” licensed with CC BY-SA 2.0.
- ijsland #rijsland #surtsey #evolution #evolutie #DarwinDay #volcano #volcanic #island #eiland #vulkaan #UNESCO #Werelderfgoed #vestmannaeyjar #archipelago #archipel #eruptie